Magunkról

Tisztelt Látogatónk!
 
 
Ön a Szülők a Hallássérült Gyermekekért Alapítvány és a Szülők a Hallássérült Gyermekekért Egyesület honlapját látogatta meg. Szervezetünket 1991-ben hívtuk életre, még az integrációs társadalmi törekvések elején. Egyik alapvető célkitűzésünk azóta is ez maradt. A beszéd megtanulásához elengedhetetlen szempont az ép hallás. A hallássérülés nem látható fogyatékosság, s ez még inkább így van a csecsemőkorban. Számos tényező okozhatja ezt a bajt, s a fiatal szülők nagyon sokszor nem is gondolnak erre a lehetőségre.
 
Európai statisztikai adatok alapján a népesség mintegy 3-5%-át érinti ez az állapot, s közel ez az arány a gyermekek esetében is. A szülőkben felmerült gyanút sokszor maga az orvos altatja el azzal, hogy majd később kezd el beszélni a gyermek. Ma már nagyon sokféle objektív és szubjektív hallásvizsgáló módszer létezik, de egy vizsgálat sosem elég. Ha viszont a szomorú tény bebizonyosodik, akkor a megfelelő hallókészülék kiválasztása és a korai fejlesztés igen komoly eredményeket hozhat. Más esetben a cochleáris implantáció- mint műtéti eljárás- vezethet jó eredményre. Mára már elmondhatjuk, hogy az időben felfedezett hallássérülés igen jól kezelhető, s bár rengeteg szülői és gyógypedagógusi munkát igényel, megéri.
 
Működésünk másfél évtizede alatt nagyon sok gyermek fejlődését volt szerencsém végigkísérni, s elmondhatom, hogy ahol a szülő, a család a gyermek mellé állt és foglalkozott vele, ott igen jó eredmények születtek. Alapítványunkat mintegy szülői önsegítő szervezetként is hívtuk életre. Eddig a szülőkkel a kapcsolatot hírlevelek és –időszakosan megjelenő– Együttműködés újságunk, szakmai napok és nyári táborok útján tartottuk fenn. Ez általában egyoldalú információáramlást tett lehetővé. Most, kitágult világunk és az internet széleskörű elterjedésével nyitottunk, ismereteinket Önök elé tárjuk, s várjuk a tapasztalatokat, véleményeket legfőképp közös okulásra.
 
Oldalunkat igyekszünk folyamatosan bővíteni, megfelelő szakmai anyagokkal ellátni és olyan kapcsolódási pontokat kiépíteni melyek lehetővé teszik a szükséges ismereteket, de szükségünk lenne a szülői véleményekre is. Idővel minden szülő autodidakta szurdopedagógussá válik, sok tapasztalata halmozódik fel, s most ezt a tapasztalatot ezen a helyen meg lehet osztani. Szeretném, ha az Önök elé táruló oldalak azt a pozitív optimizmust sugallnák amit mindig is igyekeztünk képviselni. Mi nem vagyunk egy másik világ, mi úgy gondoljuk, hogy a halló világ részei vagyunk, s gyermekeinket is így igyekszünk nevelni, fejleszteni.Amennyiben Ön érintett úgy kérem iratkozzon fel listánkra, hogy az aktuális információkat időben továbbíthassuk, egyébként pedig kapcsolat menüpont alatt is várjuk véleményeiket.

Mindenkinek eredményes böngészést kívánok!

Üdvözlettel,
Fischer Zoltán
Ügyvezető elnök

Copyright © 2011 hallokasok.hu | Minden jog fenntartva.
prompt logo