Tiszafüred - 2016

100 óra

Kattints ide a képekért...

<< A FÉNYKÉPEKÉRT KATT IDE >>

Igen, ennyi volt a mostani tiszafüredi nyári táborunk összejövetelének időtartama. Ismerős helyre érkeztünk, kedves arcok és barátok közé. Az időjárással is szerencsénk volt, mert szinte végig hétágra sütött a Nap. Ahogy az nyáron illik. A tavalyi kimaradt tábor után kettőzött örömmel üdvözöltük egymást, s lassan már azon sem lepődtünk meg, hogy lányaink/fiaink mennyire a fejünkre nőttek. Volt velünk három generációs család is, de több helyre ajándékozott már unokát is a gólya. Elrepült az idő felettünk. Jó volt hallani a már felnőtté vált hallássérült gyermekeinkről, hogy mennyire megállják a helyüket a napi életben, és személyesen megtapasztalni kibontakozott énjeiket. Közös gyerek-szülő-gyógypedagógus és a segítő környezet együttes munkája eredményeként önálló személyiségek lettek, megbirkóztak és megbirkóznak az élet kihívásaival. Segítik egymást. Közelről, és a technika segítségével távolról egyaránt. A mai korszerű digitális eszközök útján tartják a kapcsolatot egymással, és ha kell, azonnal tudnak segítséget kérni. Egymástól, környezetüktől, mindegy. Vagányul használják az internetet, és abszolút feltalálják magukat minden helyzetben. Nincs megoldhatatlan helyzet és már egyre ritkábban a szülőktől kérnek segítséget. Rögtön megosztják a közösségi oldalakon a velük történteket, és az ősök is innen értesülhet(né)nek leghamarabb a gyermekükkel történtekről. Ez mind-mind öröm. Sikeresnek lenni azt jelenti, hogy boldogulunk az életben. Mindenki a maga módján. Nem kell és nem is lehet tudni mindent. Ezért vannak az okoseszközök amit tudni kell használni. A megszerzett információt pedig okosan szintetizálva lehet navigálni az életüket.

Igen, ezek a gondolatok most is és mindenkor ott kavarognak a szülők fejében azért, mert a szülő az origo, a szikla, amire támaszkodni lehet. Tiszafüredi programjaink mellett nagyon sokat beszélgettünk erről is és más dolgokról is. De azt hiszem, nem csak én érzem úgy, hogy még sok mindenről tudtunk volna gondolatokat cserélni. Közben meg zajlottak a szervezett programok. Első nap délután már megmártóztunk a Tisza-tó kellemes vizében, s még az estét is a partján töltöttük a vacsoránkkal. Másnap az óriásakváriumáról híres poroszlói Ökocentrumot kerestük fel. 2012-ben nem sokkal a megnyitásuk után már láttuk ezt az élménycentrumot, és öröm volt tapasztalni, hogy a kezdeti lelkesedés nem hagyott alább, a vezetés, a dolgozók figyelnek a részletekre, az ott található élőlényeket – a halaktól a dámszarvasokig- optimális körülmények között tartják.  Sajnos nem ez volt a tapasztalatunk a szintén EU-s pénzből 2012-ben megépült Robin Kalandparkban. Ez a centrum már rég nem mutatja a folyamatos odafigyelés jeleit, a négy éves amortizáció sajnos minden eszközön visszaköszönt. A fadeszkákból épült sétányok kezeletlenek és hiányosak voltak, a személyzet szemmel láthatóan kevesebb a kelleténél, a négy év kevés volt arra, hogy illemhelyeket helyezzenek ki vagy vezetékes ivóvíz rendszert telepítsenek a megfáradt, leizzadt látogatók részére. A kalandtúra arra jó volt, hogy elfáradjunk, de a délutáni 3 órás csónaktúránkat az Albatrosz kikötőből már újra jó hangulatban élveztük. A Tisza-tavi labirintusok és öblítőcsatornák élettel teli arcukat mutatták, rengeteg féle madár és növény jelzi a táj egységét és harmóniáját. A természet erejét és változatosságát volt alkalmunk megtekinteni/megfigyelni a Szabics kikötőből induló Tiszavirág ártéri sétaúton is. Imre bácsi, az idegenvezetőnk már hat évtizede ott él, pontosan emlékezett a tó kialakulásának a körülményeire amit velünk is megosztott. A tanösvényen haladva nem csak a régi mesterségekről, hanem az ott kialakult élővilág egységéről, az egyes fajok szokásairól, a tó múltjáról és jövőjéről is rendkívül érdekesen beszélt. Sétautunkat ott is egy kellemes hajókirándulással fejeztük be.

Táboraink szerves részét képezik az esti közös beszélgetések melyeken a jóízű tréfálkozásokon túl egymás gondját-baját is megismerjük, esetleg jó tanácsokkal, ötletekkel segítünk megoldást találni. Nagyobb gyermekeink esténként önálló programokat szerveznek és örülnek egymásnak, a személyes együttlétnek. Mi szülők pedig örülünk a talpraesettségüknek, a boldogulásuknak, bár ez a mai világban egyáltalán nem könnyű. Az elért sikerek igazolják a bejárt utat, azt, hogy nagyothalló/siket gyermekeink is elérhetik a kitűzött céljaikat. Összefogásuk, összefogásunk továbbra is az eredmények kulcsa, és sikeres gyermekeink nem csak úttörők ezen az úton, hanem a társadalom sokszínűségének is az arcai. A munkához, a másokhoz való hozzáállásuk alakítják a róluk alkotott képet, melyek előmozdítják/előmozdíthatják a negatív előítéletek lebontását. Táboraink, valamint közösségünk tagjainak, pedagógusainknak együttműködése szintén ezt hivatott elősegíteni. Mindenki örömére ez idén is így volt!

Nyári táborunk anyagi terheinek csökkentéséért idén is nagy köszönettel tartozunk az OTP Bank Nyrt.-nek -www.otpbank.hu -, akik hozzájárulásukkal segítettek mérsékelni a résztvevő családok kiadásait.

Fischer Zoltán

Copyright © 2011 hallokasok.hu | Minden jog fenntartva.
prompt logo